Haber

Casus balon hakkında bilinmesi gerekenler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Çin ziyareti öncesinde gökyüzünde şüpheli bir durumla karşılaşıldı.

Washington’daki yetkililer, Çin casus balonunun birkaç gündür ABD üzerinde uçtuğunu söyledi.

Biden’a tavsiye: Vurmayalım

Savaş uçakları müdahaleye hazırlanırken askeri liderler ABD Başkanı Joe Biden’a balonun düşürülmemesi tavsiyesinde bulundu ve enkazın güvenlik tehdidi oluşturabileceği endişesiyle kabul edildi.

Yaşananların ardından casus balonları yeniden gündem oldu.

casus balon nedir

Rüzgarla savrulan casus balonunun altında kamera gibi casusluk ekipmanı var. Balona takılı ekipman radar içerebilir ve güneş enerjisiyle çalışabilir.

Balonlar genellikle 24 bin ile 37 bin metre arasındaki irtifalarda çalışır. Ticari uçakların 12 bin metreden daha yükseğe uçamadığı biliniyor.

“Amerikan hava sahası çok yakından inceleniyor”

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde uluslararası güvenlik ve istihbarat çalışmaları profesörü olan John Blaxland, The Guardian’a şunları söyledi:

Başkasının atmosferi üzerinden izin almanız gerekiyor. Aksi takdirde, bunu izinsiz yaparsanız, uygun şekilde alınmamasını bekleyin. Tespit edilmeyeceklerini nasıl düşünebileceklerini düşünmek utanç verici. Amerikan hava limanı; Sivil havacılık otoriteleri, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, hava durumu ağları tarafından çok yakından incelenmektedir.

“İki hedef var; biri ABD’yi rahatsız etmek”

Blaxland, Çinlilerin yakalanmayı beklemediğini düşünmenin imkansız olduğunu belirtti. Biri ABD’yi rahatsız etmek olmak üzere iki sonucun bilerek yakalanarak hedef alındığı kaydedildi.

İkincisinin ise Çin’in kendi teknolojisini gizlice yürüttüğü ve kopyaladığının ABD’ye duyurulması olduğu belirtildi. Blaxland dedi ki:

Çin güvenlik teşkilatları taklitçi davranışlarda ustadır. Teknolojinin ne olduğunu belirlemede ve sonra onu kopyalamaya çalışmakta çok ama çok iyiler.

Amerikan İç Savaşı’nda kullanıldı

Casus balonları ilk olarak 1860’larda Amerikan iç savaşında kullanıldı. Amerika Birleşik Devletleri ise son yıllarda bu fikri yeniden canlandırdı, ancak balonları yalnızca Amerikan topraklarında kullanma eğiliminde oldu.

Balonun altına yerleştirilecek teknolojinin bir sınırı olmadığını açıklayan Blaxland, şöyle devam etti:

gelecek hakkında tahmin

Bütün sorun daha yüksek bir yer. Stratejistler ve askeri kampanyacılar yüksek tabana hükmetmekten bahsediyorlar. Bu çağda, uzaydı. Uzay artık çok sıkışık, çekişmeli ve savunmasızken, bu alt uzay alanı, üst atmosfer alanı, eyaletler arası gözetleme ve casusluk için tamamen yeni bir fayda ve değer geliştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu