Sağlık

TEB: 4 ilaçtan biri piyasada yok

ANKARA – Eczanelerde ilaca erişimde sıkıntı yaşanırken, Türk Eczacıları Derneği (TEB) Lideri Arman Üney, piyasada ilaç bulunmamasına ilişkin açıklama yaptı. Uyuşturucuların yüzde 25’ine ulaşılamadığını kaydeden Üney, “Bu da demek oluyor ki her dört ilaçtan biri bulunamadı. İlaç kıtlığı çok önemli bir gündem maddesi haline geldi” dedi.

PİYASADAKİ İLAÇLARIN YÜZDE 25’İ ERİŞEMİYOR

Düzenledikleri mitingle ilaçsızlığa dikkat çektiklerini hatırlatan Üney, bu durumun “uyuşturucu krizine” dönüştüğünü söyledi. Hastaları ve eczacıları mağdur eden ilaç kıtlığı durumunda acil önlem alınması gerektiğini söyleyen Üney, “Türkiye’de maalesef ilaç kıtlığı en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Önceleri kısa aralıklarla yaşanan ilaç yoklukları artık daha yoğun ve etkisini hissettirecek şekilde yaşanmaya başlandı. Aldığımız bilgilere göre şu anda piyasada bulunan ilaçların yaklaşık yüzde 25’ine ulaşılamıyor. Bazı grup ilaçlara hiç rastlanmazken, bazı grup ilaçlara erişim çok kısıtlı” dedi.

ÇOCUK HASTALAR TEDAVİDE KULLANILAN ANTİBİYOTİKLERE ERİŞİMDE SORUN YAŞIYOR

Çocuk hastaların tedavisinde kullanılan şurup şeklindeki antibiyotikler, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde de sıkıntı olduğunu belirten Üney, “Aynı şekilde hipertansiyon ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, mevsimsel soğuk algınlığı ilaçları, antidepresanlar, ağrı kesiciler, analjezik ampuller, kulak damlası, göz damlası Burun spreyleri, doğum kontrol hapları ve iğneleri, kortizon ve egzama ilaçlarına erişimde büyük zorluk yaşanıyor.

‘UZUN SIRALARIN NEDENİ Nöbetçi ECZANE SAYISI DEĞİL İLAÇ EKSİKLİĞİ’

İlaç sıkıntısı karşısında hastaların ilaç bulmak için eczanelere gittiğini hatırlatan Üney, ilaç sıkıntısından eczanelerin sorumlu olmadığını belirtti. Hastaların mağduriyetinin eczacıları da mağdur ettiğini söyleyen Üney, “Meslektaşlarımız hastalarımızın ilaçlarını bulması için çaba harcıyor. Nöbetlerde uzun kuyrukların oluşmasının nedeni nöbetçi eczane sayısı değil, reçeteli ilaçların bulunamaması. Meslektaşlarımız reçete edilen ancak piyasada bulunmayan ilaçlar için hekim ile iletişime geçerek hastanın tedavisini aksatmayacak çözümler üretmeye çalışıyorlar.

‘CARİ FİYAT POLİTİKALARININ YENİDEN TASARLANMASI GEREKİYOR’

İlaç eksikliğinin acil analiz gerektiren bir soruna dönüştüğünü, mevcut ilaç fiyat politikalarının sorunu çözmekten çok sorun haline geldiğini belirten Üney, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uyuşturucu kıtlığı bir uyuşturucu krizine dönüşüyor. Bu duruma acil önlem alınması ve mevcut fiyat politikalarının tüm paydaşların görüşleri alınarak yeniden oluşturulması gerekmektedir. Aynı şekilde, geri ödeme politikalarının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiği açıktır. Yerli ilaç sektörünün desteklenmesi ve eczacı istihdamına dayalı yeni molekül ilaç üretimi için yerli üretimin teşvik edilmesi büyük önem taşıyor.” (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu