Haber

Komiser rehineyi kurtarmak için şüpheliyi vurdu, beraat etti

BURSA’da, hakkındaki arama kaydı nedeniyle yakalanacağını anlayınca, kız arkadaşı Beyza A.’yı rehin alarak, başına silah dayayan Raşit Atila’yı (36) vurarak etkisiz hale getirdi. ‘ suçundan 12 yıla kadar hapisle yargılandığı davada karar çıktı. Rehine Beyza A.’nın şokta olduğunu ve ‘Kurtarın beni’ diye bağırdığını ve hukuk çerçevesinde görevini yerine getirdiğini söyleyen komiser beraat etti.

Olay, 28 Mayıs 2022 tarihinde Osmangazi ilçesine bağlı Ulu Mahallesi’nde meydana geldi. Polis ekipleri, uyuşturucu satışı ve hırsızlık suçlarından çok sayıda sabıkası bulunan ve haklarında yakalama kararı bulunan Raşit Atila ve Beyza A.’nın pansiyonda kaldıklarını belirledi. Polisin pansiyona baskın yaptığını gören Raşit Atila, kafasına silah dayadı ve kız arkadaşı Beyza A.’yı boynuna sararak rehin aldı. Atila polise direnerek pansiyondan bu şekilde ayrıldı. Polisin uzaklaşmasını isteyen Atila, kız arkadaşını koruyarak caddede yürüdü ve ardından şehrin işlek caddesine çıktı. İkna çabalarına rağmen eylemini sürdüren Atila, silahla sağ omuz bölgesinden vurularak yaralı olarak yakalanırken, Beyza A. ise kurtarıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan Raşit Atila hayatını kaybetti.

‘DELİ DURUMUNDAYDI, MÜZAKERELERE TAMAMEN KAPALIYDI’

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, şüpheliyi vurarak etkisiz hale getiren Komiser ABB hakkında ‘kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tutuklu sanık ABB, Bursa 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada verdiği ifadede, “Olay yerine gittiğimde şüpheli Raşit Atila’nın kalabalığın içinde ve kalabalık grubun en önünde olduğunu gördüm. Etrafı 30 polis memuru ve aralarında çocuklar vardı.” Yakınlarda bir sivil vardı. Rehineyi bırakması konusunda onu uyardım. Uyuşturucu kullandığı için bilincini kaybettiği belliydi. ‘Teslim olmayacağım’ diye bağırıyordu. Beni teslim edemezsin. Kendimi, kızı ve seni vuracağım. Beni teslim edemeyeceksin.’ Ona ‘Sakin ol, biz polis değiliz’ dedim. “Onu uyardım, ‘Silahı ve kadını bırakın, teslim olun.’ ‘Defol git, hem kadını hem de seni vuracağım, asla teslim olmayacağım’ dedi. Kişinin cinnet halinde olduğu ortadaydı, müzakereye tamamen kapalıydı” dedi.

‘HUKUK ÇERÇEVESİNDE GÖREVİMİ YERİNE GETİRDİM’

Komiser ABB, rehine Beyza A.’nın şokta olduğunu ve ‘Kurtarın beni’ diye bağırdığını belirterek, şunları kaydetti: “Raşit Atila, uyarıları dinlemedi ve sağa, rehineye ve bana doğru bir adım atmaya başladı ve elini geri çevirdi. Ceset ve silah. Namlu rehineye ve bana doğru yönelmişti. Parmağının tetiği hareket ettirdiğini gördüm. O anda ben, rehine, bir sivil polis memuru, sokakta insanlar ve araçlar onun etrafındaydı. Onu vurdum. Elindeki silahı iki kere düşürdü. Silahlarımızın hayati bölgelere ateş edilmediği sürece öldürücü etkisi yok. Tek atış. Onu etkisiz hale getirmek mümkün olmadığından çift el ateş ettim. Silah düşmedi. Ben ateş ettikten sonra şahıs elinden rehineyle birlikte yere düştü. Elindeki silah çıktı, hemen geri dönüp rehinenin canını aldım. Bu sırada polis arkadaşım Atila’ya tampon yaptı. Sonra da getirdim. hastaneye kaldırılarak “Yasalar çerçevesinde görevimi yerine getirdim” dedi.

‘EYLEM HUKUKA GÖRE DEĞERLENDİRİLMELİ’

Komiser ABB’nin avukatı Özgür Abatay, savunmasında, müvekkilinin hem rehinenin hem de çevredeki sivillerin canını korumak amacıyla harekete geçtiğine dikkat çekerek, “Olayın durumu itibarıyla müvekkilin terör kastıyla hareket ettiği anlaşılmaktadır. Merhumun eylemlerine son verilmesi, merhumun rehineye yönelik haksız saldırılarının varlığı gibi unsurlar dikkate alınmıştır.” “Olay bir bütün olarak değerlendirildiğinde, müvekkilin merhumla ilgili eyleminin, uyarı ve ikna çabalarına rağmen durdurulamayan kişinin hukuka aykırı şiddete karşı korunmasını amaçlayan eylemlerini durdurmak ve mağduriyetin önlenmesini amaçladığı anlaşılmaktadır. Zararı en aza indirerek önleyeceğiz” dedi.

Savcı, esasa ilişkin mütalaasında, tutuklu bulunmayan sanık komiser ABB’nin, hukuki savunma ve yükümlülük gereği eylemi gerçekleştirdiğinden dolayı cezalandırılmamasını talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık komiserin beraatına da karar verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu