Ekonomi

Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarıyla küresel piyasalar negatif seyrini koruyor

ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell’ın ABD Senatosu’nda yaptığı açıklamalarda şahin tavrın öne çıkmasıyla küresel piyasalar satış ağırlıklı bir seyir izliyor.

ABD’de enflasyonla mücadele kapsamında atılan aşırı şahin adımlara rağmen istenilen sonuçların alınamaması yeni faiz artırımlarını gündeme getirdi.

Powell, dün ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Şehircilik Komitesi’nde yaptığı konuşmada, son ekonomik bilgilerin beklenenden güçlü geldiğini belirterek, faiz oranlarının son seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceğine işaret etti.

Powell, fiyat istikrarının sağlanmasının muhtemelen bir süre daha kısıtlayıcı para politikası duruşu gerektireceğini vurgulayarak, “Veriler, daha hızlı bir sıkılaştırmanın gerekli olduğunu gösterirse, faiz artırımlarının hızını artırmaya hazırız” dedi. söz konusu.

Powell’ın açıklamalarının ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu ayki toplantısında 50 baz puan faiz artırma olasılığı yüzde 74’e yükselirken, nihai faizin yüzde 6’ya kadar çıkabileceği fiyatlaması da güç kazandı.

Analistler, Powell’ın Temsilciler Meclisi’ndeki açıklamalarıyla birlikte ADP’nin ülkedeki özel sektör istihdam bilgilerinin yatırımcıların odağına yerleştirildiğine dikkat çekerek, piyasalardaki oynaklığın devam edebileceğini belirtti.

ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin önemine dikkat çeken analistler, Ocak ayındaki sürpriz artışın ardından Şubat ayı verilerinin işgücü piyasasındaki tabloyu ve paradaki fiyatlamayı daha net ortaya koyabileceğini söylediler. piyasalar yeniden şekillenebilir.

Dün Powell’ın açıklamalarının ardından dolar endeksi yüzde 1,2 yükselerek 105,6’ya yükselirken, tahvil piyasaları ve emtia fiyatlarında oynaklık arttı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden yüzde 4’ün üzerine çıkarken, 2 yıllık tahvil faizi 16 yıl sonra ilk kez yüzde 5’in üzerine çıktı. Öte yandan 5 yıllık tahvil faizi, 1981’den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin 100 baz puan üzerine çıktı.

Dün altının ons fiyatının yüzde 1,8, gümüşün ons fiyatının yüzde 4,5 ve Brent petrolün varil fiyatının yüzde 3,7 oranında değer kaybetmesinin ardından emtia fiyatları yeni günde nispeten sakin bir seyir izliyor.

Dün yaşanan bu gelişmelerle New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,53, Dow Jones endeksi yüzde 1,72 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,25 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne sınırlı bir yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında ABD borsalarına paralel satış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, bugünden itibaren yoğunlaşacak makroekonomik veri takviminin fiyatlamalara etki etmesi bekleniyor.

Dün bu gelişmelerle birlikte Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,60, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,46, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,67 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,13 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne satış yüklü bir seyirle başladı.

Bugün Asya borsalarında karışık bir seyir gözlenirken, özellikle teknoloji şirketleri artan tahvil faizlerinin de etkisiyle değer kaybediyor.

Japonya’da açıklanan verilere göre, ödemeler dengesi Ocak ayında beklentilerin üzerinde 1 trilyon 977 milyar yen açık verdi.

Bu gelişmelerle birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 yükselirken, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,6, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,3 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,7 oldu. reddedildi.

Yurt içinde dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü önceki kapanışın yüzde 0,19 altında 5.381,90 puandan tamamladı.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artışla 18,9235’ten kapanış yapan bankalararası piyasada bugün açılışta 18.9250’den işlem görüyor.

Analistler, bugün Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına ek olarak Euro Bölgesi’ndeki büyüme ve ABD’de ADP özel bölüm istihdam raporu ile Fed’in Bej kitap raporunun takip edileceğini, teknik olarak BIST 100 endeksinin 5.500 ve 5.600 seviyelerinin direnç gösterdiğini belirtti. , 5.340 ve 5.200 seviyeleri. Skorun dayanak konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Almanya Ocak sanayi üretimi ve perakende satışlar

13.00 Euro bölgesi, 4. çeyrek GSYİH

16.15 ABD, Şubat ADP özel sektör istihdamı

16.30 ABD Ocak ayı dış ticaret dengesi

18.00 ABD, Ocak JOLTS boş kontenjanlar

18.00 ABD, Fed Lideri Powell’ın Temsilciler Meclisi’ndeki sunumu

22.00 ABD, Fed’in Bej Kitap Raporu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu