Ekonomi

BIST 100 ve sanayi endeksi rekor tazeledi

Investing.com – Cuma günü global piyasalardaki yükselişe katılmayan BIST 100 endeksi bugün %2,3 yükselerek 4.564 puanla yeni tepeyi gördü. Endeks 8 haftalık ralli sonrası Eylül’de yaşadığı düşüşün akabinde son 6 haftanın 5’ini yükselişle tamamladı.

Sanayi endeksi zirvede

Borsa İstanbul’da süreç gören endekslerden bugün elektrik ve teknoloji endeksleri yükselişe öncülük ederken borsanın en kıymetli endekslerinden olan sanayi ise rekor tazeledi. TL bazında 7.537 puanla tarihi yüksek düzeye çıkan endeks dolar bazında 495 düzeyine çıkarak Mayıs 2013 sonrası tepeyi gördü. Endeks Kasım 2021 prestijiyle 12 aylık fiyatlamada yalnızca Haziran ayını düşüşle kapattı ve bir yıllık karı %150’yi aştı.

Borsanın lokomotifi olan bankalarda Cuma günkü düşüşün akabinde 3.850 puan düzeyi korunuyor.

Bugün borsada ulaştırma ve spor endeksleri düşüş yaşayarak negatif ayrışıyor.

Küresel risk iştahı yerinde

ABD’de uygun gelen istihdam verisinin akabinde enflasyonun da gerilemesi piyasalarda Fed’in bundan sonraki aylarda yavaş hareket edeceği ve faiz oranlarını da düşüreceği beklentisini güçlendirdi. Dolarda gerileme yaşanırken borsalarda yükseliş hızlandı ve risk iştahı da arttı. Perşembe ve Cuma günkü atağa nazaran bugün alımlar daha sonlu olsa da BIST tarafındaki optimistlik öne çıkıyor.

Yazar: Necdet Erginsoy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu