Haber

İspanyol Katolik Kilisesi’nde 200 bin çocuğa yönelik istismar skandalı

İspanya’da Katolik Kilisesi bünyesinde çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını araştıran bağımsız komisyonun Cuma günü açıkladığı rapora göre, ülkede 1940’lı yıllardan bu yana 200 binden fazla çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı tahmin ediliyor.

8 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına yer verilen raporda, çocukluğunda din adamları tarafından cinsel istismara uğradığı tespit edilenlerin sayısının yüzde 0,6’ya tekabül ettiği belirtildi. İspanya’da yetişkin nüfus 39 milyon civarında.

Raporun ayrıntılarını paylaşmak üzere basın toplantısı düzenleyen İspanya ulusal ombudsmanı Angel Gabilondo, sıradan kilise mensuplarına yönelik taciz de dahil edildiğinde bu oranın yüzde 1,13’e yükseldiğini, yani 400 bin kişiye karşılık geldiğini söyledi.

İspanya’da ortaya çıkan cinsel istismar iddialarına ilişkin yeni bulgular, son 20 yılda dünya çapında istismar skandallarıyla karşılaşan Katolik Kilisesi’ni sarsan son olay oldu.

Davaların soruşturulmasının engellendiği iddia edildi

Laik yapısına rağmen klasik Katolik bir ülke olan İspanya’da din adamlarına yönelik taciz iddiaları diğer ülkelere göre daha yeni yeni gündeme gelmeye başladı. Hayatta kalan mağdurlar soruşturmanın engellendiğini iddia ediyor.

Aynı zamanda eski bir eğitim bakanı olan Gabilondo, “Maalesef uzun yıllar boyunca istismarları inkar etme veya istismarcıları saklama veya koruma arzusu vardı” dedi.

Katolik Kilisesi’nin tutumunu eleştiren ve kurumun istismar vakalarına verdiği tepkiyi “yetersiz” olarak nitelendiren raporda, mağdurlara tazminat ödenmesi için bir devlet fonu oluşturulması tavsiye edildi.

Rapor Meclis’e sunulacak

İspanya Piskoposluk Konferansı, raporun parlamentoya sunulmasından önce bulguları değerlendirmek üzere Pazartesi günü özel bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu. Geçtiğimiz yılın mart ayında İspanyol parlamentosu, Katolik Kilisesi’nde “savunmasız erkek ve kızlara” yönelik cinsel istismar iddialarına ışık tutacak bağımsız bir komisyonun kurulmasını ezici bir çoğunlukla onayladı.

Yıllardır iç soruşturma yapmayı reddeden İspanyol Katolik Kilisesi, bağımsız komisyonda yer almayı kabul etmedi. Sadece cinsel istismar vakalarına ilişkin topladığı belgeleri komisyona sunarak işbirliği yaptı.

Ancak siyasi baskılar arttıkça Kilise, Şubat 2022’de özel bir hukuk firmasıyla anlaşarak din adamları ve öğretmenler gibi Kilise ile bağlantılı yetkililerin dahil olduğu geçmiş ve mevcut taciz iddialarının araştırılmasını talep etti. Araştırmanın yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Kilisenin kendi bulguları

İspanyol Kilisesi, Haziran ayında, 2020’de başlatılan şikayet mekanizması aracılığıyla, 1945’ten bu yana kilisede 728 cinsel istismarcının varlığına ilişkin 927 mağdurun ifadesine dayanarak kanıt bulduğunu duyurdu.

Kilise ayrıca cinsel istismarla mücadele için protokoller oluşturulduğunu ve piskoposluklarda “çocuk koruma” ofisleri kurduğunu savunuyor.

2018 yılında kendi bilgi tabanını oluşturan İspanyol gazetesi El Pais’e göre ilk olaylar 1927 yılına dayanıyor. Gazete ayrıca küçüklere cinsel istismarda bulunmakla suçlanan 1.036 din adamının listesini de yayınladı. El Pais, Cuma günü yayınlanan bir raporda, “Uzmanlara göre bu, buzdağının sadece görünen kısmı” diye yazdı.

AFP/GY, Birleşik Krallık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu