Ekonomi

Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin gelişme

ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışının önemli aşaması dün itibarla tamamlandı ve Kongre’deki inceleme ve itiraz süreci tamamlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 26 Ocak’ta Kongre’ye gönderdiği resmi bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde yalnızca Kentucky Senatörü Rand Paul’un Senato’ya sunduğu itiraz gündeme geldi.

Paul’un tasarısı Senato Dışişleri Komitesi’ne sevk edilirken, tasarı üzerinde başka bir işlem yapılmadı.

Böylece, ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongre’deki 15 günlük süre, ABD saatine göre dün gece sona erdi ve ABD Silah İhracatı Kontrol Kanunu (AECA) uyarınca ilgili kurumlar arasında satış sürecinin başlamasının önünde herhangi bir engel kalmadı. ).

NATO üyeleri için süre 15 gündü

AECA maddesine göre söz konusu süre NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için 30 gün olarak belirtiliyor.

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunmaktadır. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nin dış ilişkiler komiteleri, tebliğin yapıldığı gün olan 26 Ocak’ta yaptıkları açıklamalarda, F-16’ların Türkiye’ye satışını onayladıklarını açıklamıştı.

Türkiye, ABD’den 40 adet yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçağa modernizasyon kiti talep etmişti. Geçtiğimiz yıl bazı Kongre üyeleri, F-16 satışını kural haline getiren ek unsurları ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkardı.

demirozuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu