Ekonomi

Rosatom, modernize edilmiş yüzer enerji santralleri için nükleer yakıt geliştiriyor

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, modernize yüzen nükleer santraller için tasarlanan RITM-200S reaktör tesisi için nükleer yakıt geliştirme çalışmalarını tamamladı.

Söz konusu santrallerin Rusya’nın Çukotka bölgesindeki Baimsky Madencilik ve İşleme Tesisine enerji sağlaması amaçlanıyor. Rosatom’un bir parçası olan TVEL yakıt şirketinin talebi üzerine, Rus Afrikantov OKBM şirketinden tasarımcılar, RITM-200S reaktör çekirdeğinin temel tasarımını yaptılar. TVEL şirketlerinden biri olan AA Bochvar VNIINM, yakıt elemanı, yanıcı soğutucu çubuklar ve başlangıç ​​nötron kaynağının temel tasarımlarını geliştirdi. Afrikantov OKBM ayrıca emicilerin ve kontrol çubuklarının temel tasarımlarını da gerçekleştirdi. Çekirdeğin üretimi, TVEL’in Rusya Elektrostal’daki makine imalat fabrikası MSZ A.Ş. tarafından yapılacak.

Rusya’nın Arktik bölgesinin gelişimi, devletin stratejik önceliklerinden biridir. Bölgenin enerji bağımsızlığının artırılması, belirlenen hedeflere ulaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Yeni enerji tesislerinin tasarımına ek olarak, kuzey deniz güzergahında düzenli kargo taşımacılığının sağlanması, yeni nükleer buz kırıcıların inşası ve gerekli altyapının modernizasyonu konularında çalışmalar devam etmektedir.

Chukotka’nın Bilibinsky semtindeki Peschanka porfiri bakır yatağında bir madencilik ve işleme tesisi inşa etmek için büyük bir proje yürütülmektedir. Rosatom, Baimsky Madencilik ve İşleme Tesisine elektrik sağlamak için iki yeni RITM-200S reaktörlü modern yüzer enerji santralleri önerdi. Proje, ana ünite tamir edilirken kullanılmak üzere üç ana ve bir yedek olmak üzere toplam dört güç ünitesinin inşasını içermektedir. Modernize edilen yüzer enerji santralinin tasarımı, her biri 198 MW nominal termal güce sahip iki RITM-200S reaktörü içermektedir. ‘Akademik Lomonosov’ yüzer santralinin aksine, yeni nesil yüzer santraller daha güvenilir ve daha ekonomiktir. RITM-200S reaktör çekirdeği, yüzer enerji santrali KLT-40S çekirdeğinden dört kat daha fazla güce sahiptir ve yakıt ikmaline kadar daha uzun bir yakıt ömrüne sahiptir. RITM-200S için yakıt ikmali arasındaki süre yaklaşık 5 yıldır. Bu süre ‘Akademik Lomonosov’un yakıt ömrünün yaklaşık iki katı kadardır.

Çağdaş RITM tipi nükleer reaktörler, çeşitli tasarımlara sahip küçük enerji santrallerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İki RITM-200 reaktörlü Arktika 22220 projesinin lider evrensel nükleer buzkıranı ve projenin ilk seri buzkıranı ‘Siberia’ nükleer filoya katıldı ve kuzey deniz rotasında seyrediyor. Atomflot FSUE şirketi, 2 Aralık 2022’de Murmansk Limanı’ndan ilk seferini yapacak ikinci seri kozmik nükleer buzkıran Ural için muhteşem bir tören düzenledi. Dördüncü evrensel nükleer buzkıran Yakutia, 22 Kasım’da bunun beşinci buzkıranı olan St. Petersburg’da fırlatıldı. Chukotka serisi, Baltık Tersanesi’nde inşa ediliyor. – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu