Ekonomi

Rivian’ın hisseleri ilk çeyrek için beklenenden daha büyük bir zarar açıklamasının ardından %6 düştü

Elektrikli araç üreticisi Rivian Automotive Inc (NASDAQ:RIVN) Salı günü analist beklentilerinin altında kalan 2024 yılı üretim hedefini teyit etti ve ilk çeyrek için beklenenden daha büyük bir zarar bildirdi. Şirketin hisseleri açıklamanın ardından mesai sonrası işlemlerde %6 düştü.

R1S SUV ve R1T pikaplarıyla tanınan otomobil üreticisi, ikinci çeyreğin başında başlayan üç haftalık bir duraklamanın ardından geçen ayın sonlarında araç üretimine yeniden başladı. Duruş, uzun vadede maliyetleri düşürmeyi amaçlayan bir hamle olan montaj hattını iyileştirmek için kullanıldı. Üretimin durmasına ve üç vardiyadan iki vardiyaya geçilmesine rağmen, Rivian CEO’su RJ Scaringe şirketin üretim tahminlerine güvendiğini ifade etti, ancak tahminlerde herhangi bir güncelleme yapılmadı.

Rivian 2024 yılında 57.000 araç üretmeyi hedeflerken, dokuz analistten oluşan bir konsensüs 62.277 adetlik bir üretim öngörmüştü. İlk çeyrekteki fabrika tadilatı maliyetleri artırdı ve tedarikçi anlaşmalarındaki değişiklikler yakın vadede üretim hızını ve oranlarını kısıtlayabilir.

CFRA Research’te kıdemli bir hisse senedi analisti olan Garrett Nelson’a göre şirket mevcut ekonomik ortama temkinli yaklaştı. Nelson, yılın ilerleyen dönemlerine ilişkin satış tahminlerinin belirsizliğine dikkat çekerek, satışların daha yüksek bir üretim rakamını sürdüremeyebileceğini öne sürdü.

Rivian, elektrikli araç talebindeki daha geniş çaplı yavaşlamaya yanıt olarak, önemli fiyat indirimleri uygulamak yerine menzili azaltılmış daha düşük fiyatlı modeller piyasaya sürdü. Bu strateji, Rivian araçlarının ortalama satış fiyatının bir önceki çeyrekte 94.123 $ iken ilk çeyrekte 88.607 $’a düşmesine yol açtı.

Daha geniş bir pazara hitap etmek isteyen Rivian, Mart ayında daha küçük, daha uygun fiyatlı bir R2 SUV tanıttı. Araç, 2026 yılının ilk yarısında şirketin Illinois tesisinde üretime girecek, Georgia’da yeni bir fabrika planlarından vazgeçilecek ve Rivian’a 2 milyar doların üzerinde tasarruf sağlayacak.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Rivian ayrıca yıllık sermaye harcaması tahminini 550 milyon dolar düşürerek 1,2 milyar dolara indirdi ve analistlerin beklediği 1,59 milyar doların altına çekti. Şirket, tedarikçilerle yeniden anlaşarak ve Enduro tahrik ünitesi gibi bazı bileşenleri kendi bünyesinde üreterek maliyetleri aktif bir şekilde düşürüyor.

Rivian, 31 Mart’ta sona eren çeyrek için 1,16 milyar dolarlık ortalama analist tahmininin biraz üzerinde 1,2 milyar dolar gelir bildirdi. Ancak, geçen yılın aynı döneminde 1,35 milyar dolar olan net zarar, kısmen fabrika yükseltmeleriyle ilgili giderlere bağlı olarak 1,45 milyar dolara yükseldi. Hisse başına zarar ise 1,24 dolar ile analistler tarafından tahmin edilen 1,17 dolarlık hisse başına zarardan daha yüksek bir seviyede gerçekleşti.

Rivian’ın nakit rezervleri bir önceki çeyrekteki 7.86 milyar dolardan 5.98 milyar dolara gerileyerek mali yastıkta bir azalmaya işaret etti.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu