Haber

Putin’den 6 Afrika ülkesine 50 bin ton bedelsiz tahıl yardımı

– Putin’den 6 Afrika ülkesine 50 bin ton bedelsiz tahıl yardımı

Putin: “Mısır’da Rus sanayi bölgesi oluşturacağız”

MOSKOVA – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Afrika Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Önümüzdeki 3-4 ay içinde Zimbabwe, Burkina Faso, Mali, Somali, Orta Doğu’ya 50 bin ton tahılı ücretsiz olarak ulaştıracağız. Afrika Cumhuriyeti ve Eritre.” Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüştüklerini kaydeden Putin, “Umarım yakın zamanda Süveyş Kanalı bölgesinde bir Rus Sanayi Bölgesi kuracağız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi’nde açılış konuşmasını yaptı. Rusya’nın Afrika ülkeleriyle olan takviyeleri ve ticari ilişkilerine ilişkin konuşan Putin, “Rusya, 2022’de Afrika ülkelerine toplam 11,5 milyon ton, bu yılın ilk 6 ayında ise 10 milyon ton tahıl ürünü gönderdi.” Rusya’nın Afrika ülkelerine gönderdiği petrol ürünlerini bir önceki yıl ile karşılaştıran Putin, “2022 yılında toplamda 8 milyon ton petrol ürünü gönderdik. Bu oranın bu yıl 18-20 milyon ton seviyelerinde olmasını bekliyoruz.”

“Ülkemiz ihtiyaç sahibi ülkeleri desteklemeye devam edecek”

“Ülkemiz, insani yardım başta olmak üzere ihtiyaç sahibi ülkelere desteğini sürdürecektir. Bu kaynakların daha adil bir şekilde dağıtılması için bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Küresel gıda krizini çözmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Önümüzdeki 3-4 ayda, Zimbabve, Burkina Faso, Mali” dedi Putin. 50 bin ton tahılı Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye ücretsiz olarak ulaştıracağız.

“Hem tahıl ve gübre sevkiyatlarımızı engelliyorlar hem de bizi sorumlu tutuyorlar”

Batılı ülkelerle tahıl ve gübre sevkiyatlarında yaşadıkları anlaşmazlıklara değinen Putin, “Batılı ülkeler bir yandan bizim tahıl ve gübre sevkiyatlarımızı engelliyor, diğer yandan da küresel gıda krizinden ikiyüzlüce bizi sorumlu tutuyorlar. Bu durum tahıl anlaşması uygulamalarında net bir şekilde ortaya çıktı.Türkiye’den toplam 32.8 milyon ton sevk edildi.Bunun yüzde 70’ten fazlası güçlü ve orta gelirli ülkelere gitti, ancak yüzde 3’ten azı Etiyopya, Sudan ve Somali gibi ülkelere ulaşabildi. “Ambargoların uygulanmama şartı yerine getirilmedi. Yoksul ülkelere yaptığımız gübre sevkiyatlarında dezavantajlar önümüze kondu. Malawi’ye 20 bin ton, Kenya’ya 34 bin ton gönderildi. Gerisi Avrupalıların elinde kaldı” dedi. Tahıl üretiminde Rusya’nın dünya pazarındaki payına değinen Putin, “Rusya’nın dünya pazarındaki payı yüzde 20, Ukrayna’nınki ise yüzde 5’in altında. Küresel gıda güvenliğine katkıda bulunan ve sorumlu bir şekilde uluslararası bir tedarikçi olan ülkenin durumu budur. Demek ki var” dedi.

“Afrika Birliği’nin G-20’ye katılma çabalarını destekliyoruz”

Afrika Birliği’nin G-20’ye katılım çabalarını desteklediklerini anlatan Putin, “Afrika Birliği Başkanı olarak Senegal Devlet Başkanı’nın G’ye tam üyelik girişimlerine ilk yanıt veren ülkelerden biri olduk. -20. Eylül ayında Yeni Delhi’de bu karar alınmıştı, “Rusya, daha önce olduğu gibi, Afrika ülkelerinin egemenliğini güçlendirmek ve Afrika’yı çok kutuplu dünyanın kilit ortaklarından biri haline getirmek için her şeyi yapmaya hazırdır.”

“Mısır’da Rus sanayi bölgesi oluşturacağız”

Afrika ülkeleriyle ticaretin gelişmesi için farklı programlara ağırlık verdiklerini ifade eden Putin, “Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşüyoruz ve inşallah yakın zamanda Süveyş Kanalı bölgesinde bir Rus Sanayi Bölgesi kuracağız. İlk üretim tesisinin bu yıl inşa edilmesini bekliyoruz ve burada üretilen mallar gelecek yıl Afrika’ya gönderilecek.İhraç edilecek” dedi. Afrika ülkeleriyle ulusal para birimleri cinsinden anlaşmaların hayata geçirilmesi için altyapı çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Putin, Afrika ülkelerindeki öğrencilerin eğitimine ilişkin işbirliklerini de sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu