Haber

ECOWAS’tan Nijer, Burkina Faso ve Mali’ye ilişkin açıklama! Tehdit için 3 ülkeye davet

En son ECOWAS haberleri:ECOWAS üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Mali, Burkina Faso ve Nijer’in topluluktan ayrılma kararını ve Senegal’de ertelenen başkanlık seçimlerini görüşmek üzere Abuja’da bir araya geldi.

3 ÜLKEYE TEHDİT HAKKINDA UYARI

Grubun başkanlığını yapan Nijerya Dışişleri Bakanı Yusuf Maitama Tuggar, 3 ülkeyi topluluk içinde kalmaya davet ederek olası bir ayrılığın söz konusu ülkenin vatandaşlarına zarar vereceğini söyledi.

ECOWAS Yönetim Kurulu Lideri Omar Touray da ayrılma kararının hızlı bir şekilde alındığını belirterek, üç ülkenin topluluktan ayrılma prosedürüne uymadığını vurguladı.

ORTAK BİLDİRİ İMZALANDI

Mali, Nijer ve Burkina Faso, 28 Ocak’ta yayınlanan ortak bildiriyle ECOWAS’tan en kısa sürede ayrılacaklarını duyurdu.

Ortak açıklamada, “yabancı güçlerin etkisi altında olmak” ve “ilkelerine ihanet etmekle” suçlanan ECOWAS’ın üç ülkeye “tehdit” oluşturduğu belirtildi.

ECOWAS iç düzenlemelerine göre, topluluktan çekilmek isteyen herhangi bir üye devletin, kararını yazılı olarak üye devletlere bildirmesi gerekmektedir.

3 ÜLKENİN ECOWAS’TAN AYRILMASI İÇİN 1 YIL GEREKLİ

Ortak pasaport ve gümrüksüz ticaret hakkı sona erecek. Öte yandan 3 ülkenin topluluktan çekilmesi bu ülke vatandaşlarının hayatlarında bazı değişikliklere neden olacaktır.

Çünkü ECOWAS üyesi ülkelerin vatandaşları, üye ülkeler arasında vizesiz seyahat imkanı sağlayan ortak pasaport kullanıyor. Mali, Nijer ve Burkina Faso topluluktan çekilirlerse ortak pasaport haklarını kaybedecekler ve üye ülkeler arasında gümrüksüz ticaret için kurulan serbest ticaret bölgesinin dışında kalacaklar.

AYRILDIĞI SON ÜLKE MORİTANYA OLDU

Denizle çevrili Mali, Nijer ve Burkina Faso’nun topluluktan ayrılması halinde, ECOWAS’ın tüm üyeleri denize kıyısı olmayan eyaletlerden oluşacak.

ECOWAS, Benin, Burkina Faso, Cabo Verde, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo’dan oluşuyor.

Moritanya en son 2000 yılında Mağrip Arap Birliği’ne üye olmak için topluluktan çekilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu