Haber

Buğdayın atası ‘siyez’de hasat dönemi başladı

Buğdayın atası ‘siyez’de hasat dönemi başladı

Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan Hitit buğdayı siyez hasadı başladı

KASTAMONU – Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen coğrafi işaretli siyez, Kastamonu’da hasat edilmeye başlandı.

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 12 bin dekarlık alana ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayı, ham ve işlenmiş halde iç ve dış pazarlarda rağbet görmeye devam ediyor. Yörede “kabulca” veya “ılıca” olarak adlandırılan siyez buğdayının yaklaşık yüzde 70’i bulgur olarak değerleniyor, geri kalanı ise un ve yem için ödeniyor. Buğdayın atası olan siyez, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da son dönemde yoğun ilgi görüyor. Tarım ilacı ve gübre kullanılmadan yetişebilen tek tahıl ürünü olan ve geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyez, biçerdöverlerle hasadı yapılmaya başlandı. İhsangazi ilçesinde siyez üretimi yapan çiftçiler, verimden memnun olduklarını dile getirdi.

“9-10 ay sonra hasadını yaptık”

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde ata tohumlu siyez üretimi yapan Yasin Ciğerci, “İhsangazi ilçesinde siyez üretimi yapıyoruz. Dikimden sonra gelişimini gözlemledik ve 9-10 aylık bir süre sonra hasadını yaptık. Temmuz ayı gibi hasadını yapardık. Her sene 20. Bu sene hava şartlarından dolayı 5 Ağustos’a denk geliyor erken hasat yapsaydık yeşil biçmiş olacaktık erken hasat yapınca kendi kendini beslemiyor güzel bir sonuç çıktı çünki siyezimiz buğday kendi kendine iyi yetişir.Hasattan sonra taş değirmende işleyerek katma değerli ürünler üreteceğiz.Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak istiyorum.Bu nedenle gelecek yıl daha fazla siyez dikmeyi düşünüyorum. Herkes çiftçiliğe dikkat etmeli. Genç arkadaşlarımız da bunu yapsın” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
Başa dön tuşu