Ekonomi

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Hasdemir, tarımsal üretim planlaması istişare toplantısında konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, “20 yıl önce 3.5 milyar dolar ihracat yaparken şu anda 30 milyar dolarla dünyanın 200’e yakın ülkesine tarım ürünleri ihraç ediyoruz” dedi. söz konusu.

Hasdemir, Kastamonu Öğretmenevinde düzenlenen “Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı”nda, salgın hastalıklar, iklim değişikliği, savaşlar, artan elektrik maliyetleri ve ekonomik krizlerle “yeni normal” olarak tanımlanan bu dönemde tarımsal üretimde planlamanın değer kazandığını söyledi.

Ülke nüfusunun son 20 yılda yaklaşık 25 milyon arttığına işaret eden Hasdemir, “Yani 60 milyondan 85 milyona çıktı. 5 milyona yakın mülteciyi, 50 milyona yakın turisti ağırlıyoruz ama tarım arazilerimiz aynı. 20 yıldır 4 dönüm tarım arazisi ile vatandaşı doyururken şimdi 2.8 dönüm tarım arazisi ile vatandaşımızı doyurmak zorunda kalıyoruz. Düşen tarım arazisi miktarı yüzde 100.000’e ulaştı.” azalıyor. Bir metrekarelik tarım arazisini bile kendi haline bırakmaya tahammülümüz yok” dedi.

Tarım arazilerinin büyüklüğünün 26 milyon hektardan 23,8 milyon hektara düştüğünü belirten Hasdemir, “Türkiye’de yaklaşık 3,6 milyon hektar tarım arazisi meyve bahçesi ama azalmıyor. Meyve alanlarında yüzde 41 artış var ama halkımızın beslenmesi için değerli olan çeltik, buğday, mısır gibi tarla bitkilerinde yüzde 8 daralma var. Çiftçilerimiz Hatay gibi Hatay’da da meyve dikmeye çalışıyor. Ama çiftçilerimizin Çukurova’da yanlış araziyi kullandıkları tahmin ediliyor. Bir yılda oluşturacağımız bahçeyi ovaya devredip üç eser almak yerine tek işle idare etmek zorunda kalıyoruz.” dedi.

“Cumhuriyet tarihinin en çok üretimini yapacağız”

Üretim rekoru kırmayı beklediklerini söyleyen Hasdemir, şöyle devam etti:

“132,8 milyon ton sebze üretimi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretimini yapacağız, bununla gurur duyuyoruz. Hamdolsun insanımızın ihtiyacını karşılıyoruz ama bu üretim artışına dönüp baktığınızda son 20 yılda meyve üretim artışı yüzde 90 ama bizim stratejik ürünlerimizin üretim artışı yüzde 26, sebzenin üretim artışı yüzde 25. Stratejik olarak daha önemli ürünler dediğimiz un dediğimiz ürünlere arazimizi ayırmak zorundayız. yağ, şeker, ‘İşte ekmek yerine bunları ye. Bizim buğday mısıra ihtiyacımız var. Bu işlere tarım arazisi ayırmamız lazım’ diyemeyiz.

Hasdemir, su ürünleri ihracatının son 20 yılda 17 kat arttığına işaret ederek, “Türkiye su ürünleri ihracatını 17 kat artırarak dünyanın en değerli su ürünleri ihracatçısı konumuna geldi. Bunu yaparken şunu yaptık. Kimse gidip bir yerde su ürünleri tesisi kuramaz. Çünkü onun mevzuatı ile ne kadar balık var, ne kadar yavru çıkacak, bölgenin üretimi uygun mu diye bakıyorduk. O yüzden uygulamayı planlıyoruz. Buradan kazandığımız tecrübe ile tarım sektöründeki değişimi de aynı şekilde.” dedi.

Tarımsal üretimde önemli ürünler için planlama yapılacağını belirten Hasdemir, şöyle konuştu:

“Bazı yörelerin özelliklerine göre belli ürünler üretilecek. Mesela belli ürünlerin üretildiği bir yerde çiftçi ‘ne istersem ekerim’ dedi. “’Ben kendi hakkımda devam edeceğim’ derse, brüt gelirin yüzde 1 ila 5’i arasında idari para cezası vereceğiz. Bu parayı fedakarlık yaparak planlı üretim yapan çiftçilerimizi desteklemek için kullanacağız. Bunu dayatarak değil yönlendirerek yapacağız” dedi.

Planlama ilin önerisine göre Bakanlıkça yapılacak.

Bütüncül bir yaklaşımla çalışacaklarını belirten Hasdemir, “Bir yerde planlama nedeniyle bir işe destek vermiyorsak o ürünün depolama sistemine destek vermemesi için TKDK’dan isteyeceğiz. Ziraat Bankası’ndan o ürüne kredi vermesini isteyeceğiz. Bütün bunları bütüncül bir yaklaşımla yapacağız. Destekleri önemli bir politika aracı olarak kullanmak ve bu süreci birlikte yönetmek istiyoruz.” söz konusu.

Üretim planlamasının yerli olarak belirleneceğini kaydeden Hasdemir, “Üretim planlamasını Ankara’da belirlemeyeceğiz. Sizlerden burada teklifler alacağız. Planlamayı bakanlık yapacak ama ilin tekliflerine göre yapacak.” dedi.

Toplantıya AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Kastamonu Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ile Bartın, Bolu, Düzce, İzmit, Karabük Sakarya ve Zonguldak’tan temsilciler katıldı.

merkez-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu