Teknoloji

Apple Car hırsızlığı eski Apple mühendisini hapse gönderdi

Eski Apple mühendisi Xiaolang Zhang, Apple’ın Project Titan (veya Apple Car) olarak bilinen çok gizli otonom araba projesiyle ilgili ticari sırların çalınması nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Zhang, Apple’da çalışırken şirketin otonom sürüş teknolojisinin geliştirilmesinden sorumluydu. Mühendis, 2018 yılında Çinli bir otonom araç şirketinden gelen iş teklifini kabul etti ve Çin’e gitmek üzereyken ABD’den ayrılmadan tutuklandı. Apple’ın Yeni Ürün Güvenliği ekibi tarafından yapılan bir araştırma, Zhang’ın, otonom araçlara yönelik devre kartıyla ilgili 25 sayfalık mühendislik şeması belgesi de dahil olmak üzere Titan Projesi ile ilgili son derece hassas bilgilere erişimi olduğunu ortaya çıkardı. Daha sonra FBI devreye girdi ve olaylar detaylı bir şekilde araştırılmaya başlandı.

Zhang, 2022’de suçlamayı kabul etti. O tarihten bu yana devam eden davada Kaliforniya Kuzey Bölgesi Mahkemesi, Zhang’ı 120 gün hapis ve 3 yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırdı. Ayrıca 146 bin 984 dolar tazminat ödenmesine de karar verildi.

Geçen yıl ABD Adalet Bakanlığı başka bir eski Apple mühendisine dava açtı. Weibao Wang Şirketi, otonom sistemlerde kullanılan yazılımlarla ilgili hassas ve gizli bilgiler içeren veritabanlarını çalmakla suçladı. Bu olaya benzer şekilde Wang, Apple hakkındaki özel bilgileri sürücüsüz araçların geliştirilmesinde yer alan bilinmeyen bir Çinli şirkete aktarmakla da suçlandı.

Apple’ın Project Titan’ı başlangıcından bu yana bir sır olarak kaldı. Son zamanlarda şirket, araba özerk özellikleri azaltmak için ve günümüzün Tesla araçları gibi temel sürücü destek özelliklerine odaklanmaya karar verdiği söyleniyor. Ancak aracın 2026 ile 2028 yılları arasında, daha önce planlanan tam otonom araç (Seviye 5) yerine Seviye 2+ otomasyon sistemiyle piyasaya sürülmesi bekleniyor.

kure-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu